Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage

Home >> Sociale Struktuur >> Poco-Poco Tebe-Tebe & Sajojo

Poco-Poco, Tebe-Tebe & Sajojo

Vertaling uit Indonesisch: Roderick C. Wahr

Poco-poco
Poco-poco
In Indonesie stijgen 3 gezelschapsdansen boven andere uit: Poco-poco, Tebe-tebe en Sajojo. Ze staan op gelijk niveau als geimporteerde gezelschapsdansen zoals Salsa, Jive, en Cha Cha Cha. Wie heeft deze drie traditionele dansen algemeen bekend gemaakt? “Het is door leden van de ABRI (het leger) meegenomen toen ze uit Oost Indonesie kwamen” zo zegt Ibu Harimawan, danslerares van een balzaal.

Poco-poco, Tebe-tebe en Sajojo, zijn populair sinds de jaren 1990. Aanvankelijk bij de militairen die hebben gediend in Timor, de Molukken en Irian. “Ze leerden die specifieke dansen in hun vrije tijd. Toen ze terugkwamen in Java werd het in Java en elders algemeen” aldus Jery, leraar van gezelschaps en ballroom dansen bij de AAU (luchtmacht), Kodim (Militaire Commando) en Polda (Politie) Yogya.

Ita Dedy, lerares en tegelijkertijd dansschool eigenaar in Yogyakarta, hoort een andere versie. “Er zijn er die zeggen dat het van de ABRI is. Maar er zijn er ook die zeggen dat het van aerobic beoefenaars afkomstig is. Ik leer Poco-poco enkel op aanvraag. Omdat Poco-poco en soortgelijke hier enkel dient als uitbreiding. Als alternatief. De bewegingen van Poco-poco zijn niet ingewikkeld” zegt Ita Dedy.

Poco-poco Wedstrijd
Poco-poco Wedstrijd
In haar ontwikkeling wordt Poco-poco hoe langer hoe meer populair. Er zijn veel organisaties of instanties die het routinematig intern beoefenen.

“En omdat er vaak wedstrijden zijn vinden velen zich verplicht om het regelmatig te oefenen” voegt Jery eraan toe.

Tebe-tebe is waarschijnlijk veel eerder populair geworden. Vanaf het jaar 1975 werden onze soldaten naar Oost Timor gestuurd. In de jaren '90 werd deze gezelschapsdans in Java populair gemaakt.

Sajojo? Deze specifieke dans uit Irian werd populair in de jaren 1997-1998. Pas een jaar later werd toen de Poco-poco populair.

Poco-poco komt van de Molukken. Specifiek uit Ambon. Terwijl Tebe-tebe uit Timor komt. Sajojo komt uit Irian. Natuurlijk hebben die drie dansen hun specifieke kenmerken overeenkomstig met hun plaats van origine. Het zijn toch in feite volks dansen?” zei Jery.

Alle drie hebben ze een opgewekt karakter. Kentekenend voor de Poco-poco zijn de stappen gebroken in afwisselend verschillende richtingen. Het tellen gaan als 1-2-3-4. Tebe-tebe is bijna hetzelfde, en begint met de rechtervoet. “Maar Poco-poco is meer gebroken” verduidelijkt Jery.

Sajojo in Ancol
Sajojo in Ancol
Het kenmerk van de Sajojo is het springen-buigen-springen-buigen, en begint met de linkervoet.

Gelijksoortige muziek? Poco-poco en Tebe-tebe gebruiken originele teksten uit hun gebied. Terwijl Sajojo gewoonlijk op Cha Cha Cha ritme met een Ambon medley vaak op cassette wordt verkocht in de winkels. “Bij Poco-poco en Tebe-tebe moet je inderdaad originele liedjes uit hun gebied spelen. Het kan met een cassette of live worden uitgevoerd” verklaarde Jery.

Naast dat het populair werd door de militairen worden deze drie gezelschapsdansen ook als variaties uitgevoerd in gezondheids workshops. Er tussen gestoken bij aerobic oefeningen, met bewegingen die nog dynamischer zijn omdat de begeleidende muziek gelijkmatig is.

Poco-poco op Monas
Poco-poco op Monas
In militaire gelederen, zijn de oefeningen van hun gezelschapsdans volgens Jery erkend, aangezien er vaak wedstrijden zijn tussen de lichtingen. “Het ziet er zo gewoon uit. Maar hoe makkelijk en eenvoudig ook, als het losjes in uniform wordt uitgevoerd, dan ziet het er mooi uit” zei Jery.

Volgens hem hebben de bewegingen van de Poco-poco en tebe-tebe reeds een erkend formaat en zijn het officiële evenementen van instanties geworden. Zowel bij militaire als bij niet militaire instanties. In de Poco-poco van de versie van Jery zijn er 20 stappen die worden verdeeld over drie formaten. “Een tot zes formele formaten, zeven tot 13 neem ik van de versie van Berthy Tilarso (een bekende dansgroep lerares), 14-20 zijn mijn eigen creaties”.

Bij wedstrijden zijn de formele formaten van nummer een tot en met zes verplicht. “Dat onderdeel wordt het eerst beoordeeld. Daarom moeten deze formele formaten, in militaire gelederen, serieus worden behandeld en ingestudeerd” verklaarde Jery.

Bron: Minggu Pagi Online

Je kunt de Poco-Poco hier horen.
Je kunt de Sajojo hier horen.
(Niet op deze server!)

 

 


© 2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: