Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage





Home >>Geschiedenis >>Geschiedenis in Jaartallen

Geschiedenis in Jaartallen

Samengesteld door: Roderick C. Wahr

Klik om te vergroten
Standbeeld in Manado van
Dotu Lolong Lasut
1550

Spanje had reeds een burcht gebouwd in Wenang door het Walak hoofd Lolong Lasut te bedriegen. Hij gebruikte de huid van een waterbuffel uit Benggalen, India, die de Portugezen naar de Minahasa hadden gebracht. De Spanjaarden overtuigden Lolong Lasut dat zij een stuk land nodig hadden ter grootte van de huid van die waterbuffel. Wat zij bedoelden was een stuk land met de omvang van de lengte van een touw gemaakt van die huid. In de jaren 1550 gebruikten de Spanjaarden daarop mensen uit Mongodouw om de Portugese burcht te bezetten, zodat uiteindelijk de Spanjaarden de gehele Minahasa bestreken.

1570
De Portugezen en de Spanjaarden zweerden samen om de koning van Ternate te doden en veroorzaakten toen in Ternate een grote opschudding. Om die reden vluchtten vele Islamitische handelaren uit Ternate en Tidore naar Ratahan. Aanvallen door zee piraten in Ratahan verhoogden zich door Bentengan, de piraten gebruikten slaven om hun schepen te roeien. De slaven van de piraten vluchtten naar Ratahan en de armada van piratenschepen werd door de soldaten uit Ratahan - Pasan vernietigd.

Replica van De Duyfken
Replica van
De Duyfken
1595

De eerste Nederlandse expeditie naar Azië met als einddoel de spijseilanden. De "Compagnie van Verre" stuurde drie goed uitgeruste en bewapende schepen onder leiding van Cornelis de Houtman (1565-1599) en Gerrit van Beuningen. Kapitein Pieter Dirksz de Keyser had de routebeschrijving van Jan Huygen van Linschoten (1563-1611) die ooit de reis met een Portugees chip had meegemaakt. De "Mauritius", De "Hollandia" en de "Amsterdam", begeleid door een klein jacht 'Duyfken', vertrokken op 2 April 1595 uit Texel en arriveerden in Bantam, de belangrijkste peperhaven op West Java, in Juni 1596. De reis was zwaar met vele conflicten en verliezen van levens. In Augustus 1597 keerden de drie schepen terug met 87 overlevenden van de oorspronkelijke 249 bemanningsleden. Hoewel het geen financieel succes was had de reis bewezen dat de reis naar Azië mogelijk was.

1598

Koopvaarders op de rede
van Bantam
De 'Oude Compagnie' (een fusie van een nieuw opgericht bedrijf met de Compagnie van Verre) uit Amsterdam rustte een vloot uit van acht schepen onder commando van Jacob van Neck (1564-1638). Deze zogenaamde 'Tweede Schipvaart' was zeer succesvol en kwam een jaar later terug uit Bantam met vier rijk beladen schepen. De andere schepen zeilden verder naar de Molukse eilanden. Wijbrand van Warwick (1569-1615) deed Celebes, Ambon en Ternate aan, Jacob van Heemskerck (1567-1607) deed Banda aan.
Ook in de havens van Middelburg, Veere en Rotterdam werden maatschappijen opgericht die een totaal van 14 scje[em naar Azië stuurden on commando van onder andere Gerard le Roy, Cornelis de Houtman en Olivier van Noort (1559-1627).

1599
Klik om te vergroten
De Nederlanders in Beraad
in Ambon, 1599
De Oude Compagnie rustte een totaal van 7 schepen uit onder leiding van Steven van der Haghen (1563-1624) en Jacob Wilckens, de 'Nieuwe Brabantse Compagnie' rustte 4 schepen uit onder leiding van Pieter Both (1550-1615). Steven van der Haghen ontving het gebruik van het kasteel Van Verre in Ambon van de inwoners van het schiereiland Hitu in ruil voor militaire ondersteuning tegen de Portugezen. Een aanval op de Portugese burcht Leitimor inoost Ambon mislukte. Cornelis de Houtman deed Atjeh aan en sneuvelde in een gevecht met de lokale bevolking.


1550 - 1599



© 2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: