Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage

Home >> Geschiedenis >> Toar Lumimu'ut

Toar Lumimu'ut

Door : Roderick C. Wahr

De Minahasa is het gebied aan de Noordkant van het eiland Sulawesi (voorheen Celebes genoemd) in Indonesie. Haar inwoners noemen zichzelf 'Orang Minahasa' (Minahasa Mens), terwijl Minahasas die in het buitenland verblijven zich Kawanua noemen, wat ´family´ betekent.

Huizen in Tanah Toraja
Huizen in Tanah Toraja

Als je in de Minahasa bent dan hoor je al gauw de namen Toar en Lumimu'ut. In de stad Manado zelf staat ook een standbeeld van dit koppel.
Dit is het verhaal over Toar en Lumimu'ut. De legende verhaalt dat de aartsmoeder en vader van de Minahasa kwamen uit Monggolie. De Monggolen waren een onrustig volk die, nadat zij China waren binnengedrongen, naar andere oorden zochten. De bekendste Monggool was Genghis Khan.

De Monggolen trokken in schepen en kwamen via de Philippijnen terecht in Noord Celebes. Dit verklaart dan ook waarom de Philipijnen en de Minahasas overwegend smalle scheve ogen hebben. Ze zijn ook verder Celebes binnengedrongen tot aan Tanah Toraja in Centraal Celebes. Daar hebben de daken van traditionele woningen en gebouwen de vorm van zeilschepen en wijzen met het boegbeeld naar het Noorden. Men spreekt daar over hen als over de Goden die uit het Noorden kwamen.

De twee waarvan, volgens de legende, de Minahasa mensen afstammen kwamen naar Noord Celebes, zij waren de man Toar (zon) en de vrouw Lumimu'ut (aarde). Zij was een vrouwelijke krijger, geschapen uit een koralen rots, gewassen in de zee, verhit door de zon en bevrucht door de Westen wind. Zij bivakkeerden eerst op een vulkanisch eilandje, Manado Tua, vlak voor het vasteland van de Minahasa tegenover Manado. Ik haal aan uit de legende door Peter J.M. Nas:

Manado Tua
Manado Tua

"De moeder was heel knap. Haar naam was Lumimu'ut en zij was afstammeling van de goden. Haar schoonheid was adembenemend en eeuwige jeugd was haar deel.
Toen haar zoon, Toar, een jonge man was geworden, verliet hij haar om de wereld te ontdekken. Lumimu'ut had een lange reisstaf en toen zij van Toar afscheid nam gaf zij hem een staf die even lang was. En ze waarschuwde hem om nimmer met een familielid te trouwen, daarom mocht hij nooit en te nimmer een vrouw ten huwelijk vragen die een staf had van dezelfde lengte als de zijne.
Vele jaren en lange reizen later kwam Toar terug op zijn plaats van herkomst. Hij ontmoette daar een beeldschone vrouw waarop hij onmiddelijk verliefd werd en waarmee hij wilde trouwen. Hij herkende in haar niet zijn eigen moeder die inderdaad eeuwig jong was gebleven, en van haar kant vermoedde zij in het geheel niet dat deze volwassen, knappe, jonge man haar zoon zou zijn.

Standbeeld van Toar en Lumimu´ut
Standbeeld van Toar en Lumimu´ut

Alvorens in het huwelijk te treden, dacht hij echter aan zijn moeders wens toen hij haar verliet voor zijn lange reizen. Toar legde daarom zijn staf naast die van zijn toekomstige bruid om de lengte te vergelijken.
Maar zijn staf was gedurende zijn lange reizen intensief gebruikt en was daardoor aanzienlijk gesleten en een stuk korter geworden. Er was dus niets dat het huwelijk van deze voorouders van de Minahasas nog in de weg stond.

Toen zij later hun vergissing bemerkten was het te laat en verlieten zij beschaamd hun plaats van herkomst.
Al reizend kwamen zij toen aan in Noord Celebes bij het vulkanisch eilandje Manado Tua, tegenover het vasteland bij Manado in de Minahasa.

Volgens deze mythe van De Schepping stamt de mens dus af van de vrouw, en niet, zoals bij de Christenen, van de man wiens rib was weggenomen om de vrouw te creeeren.

Het standbeeld van Toar en Lumimu'ut staat op een klein plein in Manado, wat tussen haakjes niet de hoofdplaats is van de Minahasa, want dat is Tondano. Manado is echter de hoofdstad van de provincie van Noord Sulawesi en domineert het Minahasa gebied wat betreft administratie en economie. De oprichting van de Minahasa wordt officieel toegeschreven aan Dotu Lolong Lasut, deze wordt ook geeerd met een standbeeld in de stad. De lokatie van het standbeeld van Toar en Lumimu'ut in het midden van Manado kan worden beschouwd als de symbolische invoeging van Manado bij de Minahasa.

Na verloop van tijd besloten Toar en Lumimu'ut uiteindelijk om aan land te gaan op het vaste land. Toen ze daar aankwamen vonden zij het te heet, daarom togen zij verder het binnenland in en vestigden zij zich in de bergen in Tondano, waar het koel is. Hier brachten zij hun kinderen ter wereld en langzamerhand bevolkten deze de regio.

Het Tondano Meer
Het Tondano Meer

Natuurlijk wilden de kinderen van Toar en Lumimu'ut uiteindelijk elk een eigen gebied.
De legende verhaalt dat Toar elk van de kinderen een gebied liet kiezen en stenen wierp in verschillende richtingen. Waar de stenen terecht kwamen daar kwamen de nieuwe nederzettingen: Tonsea (hij die van het water houdt), Tondano (hij die van het meer houdt), Tombulu (hij die van gevogelte houdt), Tombasso, Tontemboan (Tompakewa), Toulour, Tomohon. Deze 7 gebieden zijn in de legende de zeven regios van de Minahasa die later elk een eigen stam vormden met een eigen stamhoofd (Kepala Suku -stamhoofd-, Tonaas -wijze man-, Hukum Tua of Hukum Besar -grootrechter-).

 


2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: