Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage

Home >>Woordenlijst W

start search at Astart search at Bstart search at Cstart search at Dstart search at Estart search at Fstart search at Gstart search at Hstart search at Istart search at Jstart search at Kstart search at Lstart search at Mstart search at Nstart search at Ostart search at Pstart search at Qstart search at Rstart search at Sstart search at Tstart search at Ustart search at Vstart search at Wstart search at Xstart search at Ystart search at Z

W         

Walak         

Volgens het woordenboek van de Tontemboaanse taal die in het jaar 1912 door Prof G.A. Wilken wordt aangehaald betekent Walak:

  1. Lijn van afstammelingen
  2. Groep inwoners
  3. Een deel van de inwoners
  4. Verblijfsplaats van de lijn van afstammelingen.

Dus Walak kent twee betekenissen te weten een groep van inwoners van een lijn van afstammelingen en verblijfsplaats van een groep inwoners van een lijn van afstammelingen. Kepala Walak (Walk hoofd) betekent leider van een gemeenschap van inwoners van een lijn van afstammelingen.

 Check :  Tu’ur Imbalak, Mawalak, Ipawalak

Walian         

Een Walian is een Geestlijke Leider. De titel Walian is een van de twee categoriëen van Minahasa leiders.
Walian bevat het woord van oorsprong "Wali" hetgeen betekent het begeleiden op dezelfde weg en bescherming biedend. Deze categorie regelt de originele Minahasa religieuze ceremonies en wordt daarom de Predikers categorie genoemd. Zij zijn gespecialiseerd in het interpreteren van de tekenen van de natuur en de objecten in de lucht, telllen de posities van de maan en de zon in relatie tot de bergen, observeren de verschijning van zekere sterren zoals "Kateluan" (sterrenbeelden), "Tetepi" (meteors) enzovoort om de zaaitijd bepalen. Zij onthouden de volgorde van genealogie gedurende tientallen generaties, onthouden de verhalen van de Minahasa voorouders. Zijn gespecialiseerd huisvlijt en in het maken van huishoudelijke artikelen zoals weven van stoffen, vlechten van tikar (rieten matten), manden, houten lepels, waterscheppers.

 Check :  Tona´as

Wanua         

Het woord Wanua in het Oud Maleis (Proto Meleis), betekent verblijfsdomein. Misschien omdat een paar duizend jaar geleden de Maleisiërs reeds over Midden Azië tot aan de eilanden van de Stille Oceaan waren verspreid. Na een voldoende lange tijd historische ontwikkelingen te hebben doorlopen ontwikkelde zich ook de betekenis van het woord Wanua. Eerder had het woord Wanua de betekenis van verblijfsdomein, toen kreeg het de betekenis van dorp, negeri (land) zelfs staat. Terzelfdertijd kreeg het woord Wanua in de Minahasa de betekenis van land of dorp.

Wenang         

Zie Manado

Waranei         

Strijder, soldaat.


© 2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: