Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage

Home >>Profielen >>Jessy Wenas

Profiel: Jessy Wenas


Jessy Wenas

(Auteur van het boek: "Sejarah & Kebudayaan Minahasa")

Jessy Wenas, een multi getalenteerd artiest die in Tomohon geboren is op 14 April 1939, volle naam Jehezkiel Robert Wenas, werd bekend als componist van Indonesische pop songs die erg produktief was. Daartussen waren tientallen liedjes - bijvoorbeeld Mutiara Yang Hilang (1968), Mengapa Tiada Maaf (1969), Diam-diam Jatuh Cinta (1971), Si Jago Mogok, Di Tepi Danau Tondano, en andere - die de hitparade van de Indonesische pop muziek bestormden. De liedjes die hij schreef zijn verbreid over ongeveer 200 grammofoonplaten, nog exclusief die er later via audio cassettes werden uitgegeven,

Na de middelbareschool in tomohon en Bandoeng volgde hij een kunststudie op de Departemen Senirupa Institut Teknologi Bandung (ITB), welke daarop werd afgebroken vanwege nationale politieke omwentelingen in de jaren 1960 vanwege zijn aktiviteiten in een studentenorganisatie die bekend ston omwille van zijn pro-Bung Karno (Sukarno) aspiraties. Nog erger, Jessy die toen in het huis van Ibu Fatmawati woonde, moest ervaren dat een van zijn liedjes werd gebruikt om President Sukarno omver te werpen, door de tekst te veranderen.

Echter, zijn talenten in verscheidene takken van kunst brachten hem nog steeds werk. Jessy herontwikkelde het ontwerp van de traditionele Bentenan gewoven kleden, welke nu wijd en zijd bekend staan als de specifieke Minahasa motief.

Hij werd aktief als een schijver over cultuur sinds hij in de jaren 1970 journalist werd op gebied van muziek en culturele kunsten. Daarna - gedurende meer dan de laatste 20 jaren begon Jessy, in samenwerking met de Lembaga Kesenian Minahasa (Lemkim) Jakarta, Yayasan Kebudayaan Minahasa (YKM) Jakarta, de Kabasaran dansgroep die hij zelf leidde, en de Institut Seni Budaya Sulawesi Utara tesamen met de revival beweging Seni Budaya Sulawesi Utara, een initiatief van Benny Mamoto - t graven in de culturele tradities van de Minahasa.

 


2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: